Historie

Fredericia ligger i Sydjylland ved Lillebælt og er hovedbyen i Fredericia Kommune.

Oprindeligt blev byen grundlagt som en militær fæstning i midten af 1640′erne. Da det dengang var svært at trække folk til byen, valgte kong Frederik d. 3. at lokke med en række privilegier, såsom 10 års skattefrihed, gratis byggegrunde, fristed for tidligere straffede samt religionsfrihed. Det sidste tiltrak især jøder og senere de franske huguenotter, altså medlemmer af den protestantiske kirke i Frankrig i det 16. og 17. århundrede. Men da byen primært var en fæstningsby, boede der selvfølgelig fra starten mange soldater med deres familier i byen. Ellers var landbrug Fredericias vigtigste erhverv langt op i 1800-tallet.

Fredericia havde stor forsvarsmæssig betydning under Treårskrigen (eller 1. slesvigske krig) mellem Danmark og de slesvig-holstenske oprørere. Efterhånden mistede Fredericia dog sin forsvarsmæssige betydning, og fra starten af 1900-tallet blev det muligt at bygge huse uden for voldene.

Når man i dag besøger byen kan man sagtens fornemme at den oprindeligt blev grundlagt som en militær fæstning. Fredericias gader ligger vinkelret på hinanden, dvs. nord-syd og øst-vest, og byens centrum omkranses af et af Nordeuropas bedst bevarede voldanlæg fra 1600-tallet der nu fungerer som byens hyggelige park.

I dag er byen et vigtigt trafikknudepunkt takket være den store banegård samt Fredericia Havn som er en stor dybvandshavn.

Desuden kan du opleve masser af spændende kultur og smuk natur i området. I Bymuseets smukke, gamle bygninger er der fx udstillinger om de fleste aspekter af den kulturhistoriske udvikling i Fredericia og omegn. Du kan også besøge Den Historiske Miniby som er en tro kopi af Fredericia anno 1849, bare i en tiendedel størrelse.

Omkring Fredericia findes de smukkeste naturområder der er velegnede til gåture for hele familien.

Der findes selvfølgelig også en del restauranter i byen. Vi har gjort det nemt for dig at finde en god og lækker pizzarestaurant i Fredericia.